Wat is WebP en waarom is het beter dan JPG?

In veel gevallen is het gebruik van WebP een betere keuze dan JPEG vanwege verschillende voordelen die het biedt. WebP is een modern beeldformaat dat is ontwikkeld door Google en is geoptimaliseerd voor gebruik op het web. Hier zijn enkele redenen waarom WebP vaak als beter wordt beschouwd dan JPEG:

  1. Bestandsgrootte: WebP heeft meestal een betere compressie dan JPEG, wat betekent dat de bestandsgrootte kleiner is. Dit resulteert in snellere laadtijden van je webpagina’s, wat de gebruikerservaring verbetert, vooral op mobiele apparaten met een beperkte bandbreedte.
  2. Beeldkwaliteit: WebP behoudt over het algemeen een betere beeldkwaliteit dan JPEG bij dezelfde compressieverhouding. Hierdoor kun je afbeeldingen met een goede visuele kwaliteit gebruiken, terwijl je toch kleinere bestandsgroottes hebt.
  3. Ondersteuning voor transparantie: WebP ondersteunt transparantie, net als PNG. Dit betekent dat je afbeeldingen met complexe of transparante achtergronden kunt weergeven, maar dan met kleinere bestandsgroottes in vergelijking met PNG.
  4. Animaties: Als je geanimeerde afbeeldingen wilt gebruiken, kan WebP ook geanimeerde afbeeldingen bevatten, vergelijkbaar met GIF, maar dan met betere compressie. Hierdoor kun je geanimeerde inhoud op je website weergeven met kleinere bestandsgroottes en betere kwaliteit.
  5. Moderne browserondersteuning: Gelukkig ondersteunen de meeste moderne webbrowsers, zoals Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge en Opera, WebP. Het is echter goed om op te merken dat Safari beperkte ondersteuning heeft voor WebP (op basis van mijn kennis tot september 2021).

Het is echter belangrijk om te weten dat oudere webbrowsers en software mogelijk geen WebP ondersteunen. In dergelijke gevallen kun je overwegen fallback-opties te implementeren, zodat bezoekers nog steeds een afbeelding kunnen zien als hun browser geen WebP ondersteunt. Kortom, WebP is een krachtig formaat dat kan bijdragen aan een betere prestatie en gebruikerservaring van je website, maar het is essentieel om te controleren of je doelgroep en gebruikssituaties goed worden ondersteund.

Wil je meer hierover weten? Neem gerust contact met mij op.
Bel, mail, app of vul onderstaand formulier in.